Bu Blogda Ara

Antepfıstığı Göz Kurdu (Thaumetopae solitaria)

ANTEPFISTIĞI GÖZ KURDU
Thaumetopae solitaria

Antepfıstığı Gözkurdu
TANIMI:
Dişiler genel olarak boz, erkekler açık kahverengidir.Alt kanatlar beyaz olup üst kanatların üst kenarından alt kenarına ulaşan kahverengi zig-zag çizgiler vardır.Dişilerde kanat açıklığı 28-37.8 mm. erkeklerde 21-24.5 mm. dir.Yumurtaları altıgen şeklinde olup birbirine bitişik 6-8 sıralı dikdörtgen şeklindeki paketler halindedir. Önce kestane renginde olup sonra kurşuni dal rengine dönüşürler. Dişiler kestane renginde pulcuklarla , yumurta paketinin üstünü örterler. Pulcukları, kiremit gibi üst üste sıralayarak, salgıladıkları yapışkan bir madde ile paketlerin üstüne yapıştırırlar. Yeni çıkan larvalar 2.5-3 mm. uzunluğundadır. Üzerinde uzun, sık, beyaz ve siyah kıllar bulunur. Baş siyah, vücut  kurşuni-yeşil renktedir. Olgun larvanın kılları beyaz olup vücut rengi kımızımsı siyahtır. Boyları 20-30 mm. dir.

YAŞAYIŞI(BİYOLOJİSİ):
Zararlı, kış mevsimini yumurta halinde geçirir. Yumurtalar birbirine bitişik, 6-8 sıralı, dikdörtgen paketler halindedir.
İlkbaharda yumurtadan çıkan larvalar , topluca gözlere ve sürgünlere saldırırlar. Bunların beslenmeleri geceleyin olup, gündüzleri uygun yerlerde(ağaçların kök boğazı, kalın dalların kuytu yerleri … vs.) istirahat halinde geçirirler. Larva dönemi boyunca 5 gömlek değiştirirler ve bu süre 45-60 günde tamamlanır. Bu sürenin sonunda pupa olmak üzere toprağa iner ve 2-6 cm. derinlikte pupa olular (mayıs sonu haziran ortası). pupa süresi uzun olup eylül ayının ikinci yarısına kadar sürer. pupaadan çıkan erginler çiftleştikten sonra, dişiler yumurtalarını paketler halinde, orta kalınlıktaki dalların ve gövdenin güney istikametindeki düzgün yerlerine koyarlar. Bir yumurta paketinde ortalama 140 adet yumurta bulunur. Böylece bir yılda bir nesil verir.

KONUKÇULARI: Antepfıstığı
 ZARARI:
 Yeni çıkan tırtıllar, henüz oluşmakta olan sürgün, meyve ve yapraklara saldırırlar. İlk dönemdeki zara az olmakla birlikte, tırtıllar büyüdükçe zarar artar. Önceleri bir ağaçta daldan dala hareket ederken, daha sonraları ağaçtan ağaca hareket ederler. Yapraklarda damar aralarındaki etli dokuyu yer damarları bırakırlar. Bu nedenle gündüzleri tırtıllar görülmese bile, yapraklarda oluşturduğu bu tipik zararı ile hemen fark edilir. Bu şekilde tırtıllar tarafından tahrip edilmiş ağaçların yapraklanması ve sürgün vermesi iki ay kadar gecikir. Genelde gece beslenirler. Gündüz ağaçların dibinde otlar arasında topluca istirahat ederler. Hareketleri sırasında ip gibi dizilirler.

Antepfıstığı gözkurdu zararı
MÜCADELESİ:
Mekanik Mücadele:
Kışın yumurta paketleri ezilir. İlkbaharda larva grupları ezilerek yok edilir.

Kimyasal mücadele:
Bahçedeki ağaçların %50 sinde 2-3 yumurta paketi varsa mücadele gereklidir. Tomurcuklar patlamadan 20 gün öncesine kadar yumurtalara karşı Gaziantep bölgesinde kış ilaçlaması yapılır. Tomurcukların patlama döneminde birinci ve ikinci dönem tırtıllara karşı Nisan ayı başından sonuna kadar ilaçlama yapılır. Ege bölgesinde birinci ilaçlama, dişi antepfıstığı ağaçlarının tomurcukları fare kulağı devresinde iken(Nisanın ilk yarısı) tomurcuklarda küme halinde larvalar görülünce yapılır. Bundan 20-25 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılabilir.

Kaynak:http://agroziraat.com/antep-fistigi-hastalik-ve-zararlilari/antepfistigi-goz-kurdu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pages