BUĞDAY KARASİNEĞİ (Phorbia securis Tiensuu)
(Diptera: Anthomyiidae)
TANIMI VE YAŞAYIŞI
Ergin, genellikle siyah renkte olup 3.5-5.0 mm boyundadır. Kanat uzunluğu
3.0-4.5 mm olup, istirahat halinde abdomeni 1.0-1.5 mm geçer. Kanatlar gri
renkli olup kanat damarları kahverengidir (Şekil 1. a,c).
Şekil 1. Buğday karasineği ergini (a), larvası (b), kanat damarlanması (c) ve
pupanın apikal ucu (d).
Yeni
bırakılmış yumurtalar beyaz renkte olup, zamanla sarımsı bir renk alır.
Ortalama 1.2 mm boyda olup, silindirik yapıdadır.
Toplam 3 larva dönemi vardır.
Yumurtadan çıkan larva beyaz renkli olup yaklaşık
1.0 mm
boyundadır. İkinci dönem larva boyu yaklaşık 3.0 mm’dir. Üçüncü dönem larvalar
sarımsı-beyaz renkte ve ortalama 7 mm boyundadır. Larvanın baş tarafı sivrimsi,
abdomen sonu küt biçimdedir (Şekil 1b).
Pupa,
kırmızımsı kahve renkte, fıçı şeklinde, ortalama 4 mm uzunlukta olup, analda 2 adet stigma bulunur (Şekil 1d).
Bir dölünü
ilkbaharda, diğer dölünü sonbaharda üzere senede iki döl verir.
Sonbahar
dölünün bireyleri, kışı toprakta pupa olarak geçirir. Pupalardan ergin çıkışı
nisan ayında görülür. Dişiler, yumurtalarını, yazlık ekim yapılan buğdayın ilk
çıkış döneminde koleoptile, yeni çıkan yaprakların yaprak kını altına veya
yakacık (ligula) civarına bırakırlar. Bir dişi günde 2-7 adet yumurta olmak üzere
toplam 20- 45 yumurta bırakır.
Yaklaşık 5
gün sonra yumurtadan çıkan larvalar, mayıs sonu haziran başlarında olgun larva
olurlar ve yazı diyapoz halinde geçirirler. Birinci dölün ergin çıkışı
eylül-ekim aylarında olur. Bu erginler havanın iyice soğuduğu dönemlere kadar, ikinci dölü
meydana getirecek olan yumurtaları bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar, erken
ekilen kışlık buğdaylarda, özellikle tarlaların kenar kısımlarında daha yoğun
olmak üzere hububatın toprağa yakın sap kısmında beslenerek yaklaşık 5 cm
uzunluğunda galeri açarlar. Larva süresi bu döl de daha kısa olup en çok 1.5
aydır. Gelişmesini tamamlayan larvalar, zarar verdikleri bitkiden maksimum 4 cm
uzaklıkta, genellikle 1-3 cm nadiren de 5 cm toprak derinliğinde kökler
arasında pupa olarak kışı geçirirler.
1. ZARAR
ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Başta buğday
olmak üzere, zarar gören bitkilerde büyümede gerileme olacağı gibi bitkilerin
tamamen ölümüne de neden olabilirler. Bazı yıllar, iklim koşullarına bağlı
olarak zararı artabilmektedir.
Zarar,
bitkinin kardeşlenme döneminde, özellikle erken ekilen tahıllarda görülür.
Larva ana sapın genellikle 5 cm yukarısından girerek, onun kurumasına yol
açarak “göbek kurusu” denilen zararı meydana getirir.
Ülkemizde Trakya Bölgesinde
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da zarar yaptığı tespit edilmiştir.
2. KONUKÇULARI
Buğday, arpa,
çavdar, yulaf ile yabani graminelerden ayrık [Agropyron repens (L.)], püsküllü çayır otu (Bromus spp.) ve itkuyruğu (Phleum
pratense L.) ana konukçularıdır. Özellikle kışlık buğday ve yazlık arpada
zararı oldukça fazladır.
3. DOĞAL
DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Ülkemizde bir
doğal düşmanı tespit edilmemiştir.
4. MÜCADELESİ
4.1. Kültürel
Önlemler
Zararlıya
karşı aşağıdaki kültürel tedbirler önerilebilir:
–
Anızların yakılmadan mekanik olarak yok edilmelidir.
–
Ekim nöbeti uygulanmalıdır.
–
İyi bir toprak işleme ve özellikle derin sürüm yapılmalıdır.
–
Makarnalık buğday ekimine ağırlık verilmelidir.
4.2. Kimyasal
Mücadele
Bu zararlıya karşı, ülkemizde ruhsatlı bitki koruma Kaynak: ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATLARI CİLT 1 s. 53
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder